Binnenkort zouden wetenschappers weleens aan het jagen kunnen zijn op ijsbergen in Antarctica om de watercrisis van Kaapstad op te lossen.
Onder hen dan de Zuid-Afrikaanse marine-expert Nick Sloane, die het wrak van het enorme cruiseschip Costa Concordia in 2013 heeft geborgen in de Middellandse Zee. Sloane zegt dat ijsbergen het probleem van het watertekort van 100 miljoen liter per dag kunnen oplossen. Het voorgestelde project kost 1,6 miljard rand (zo’n 108 miljoen euro).
Ingenieurs en wetenschappers van de University of Cape Town hebben het project beoordeeld. Dr. Chris von Holdt van ingenieursbureau Aurecon, dat de technische beoordeling en de economische afweging heeft gedaan, zegt dat het “technisch en economisch voldoende haalbaar is om het als een serieuze optie te beschouwen om te voldoen aan de behoefte aan water in periodes van droogte”.
Wetenschappers zullen elkaar deze maand ontmoeten om het project te bespreken. Zo zou het volgens het huidige voorstel in zijn werk moeten gaan:
Elk jaar breekt voor meer dan 2.000 miljard ton aan ijsbergen af van de Antarctische ijskap. Die drijven vervolgens mee met stromingen in de oceaan tot ze smelten in warmer water.
Zo veel water gebruikt Kaapstad in één jaar ...
... en zo groot zou een ijsberg moeten zijn die een jaar lang kan zorgen voor de 135 miljoen liter water per dag die nodig is:
Wetenschappers zoeken naar ijsbergen met steile zijkanten en een vlakke top met een dikte van tussen de 200 en 250 meter.
Een ijsberg van deze grootte levert voor ongeveer 50 miljoen kubieke meter aan water – dat is een jaar lang 135 miljoen liter water per dag.
Niet elke ijsberg is geschikt.
Van de ongeveer 271.000 ijsbergen is maar 7 procent geschikt om te gebruiken, stelt de Noorse glacioloog Dr. Olav Orheim. Deze maand zal Orheim de andere experts ontmoeten om de haalbaarheid van het voorstel te bespreken op een conferentie die door Sloane is georganiseerd.
Twee sleepboten zullen de ijsberg omcirkelen en er een enorme band van geotextiel materiaal omheen doen.
Sloane wil voor de ijsbergen een aantal van de sterkste sleepboten van de wereld hebben, zoals de ALP Tug, die 300 ton kan trekken.
De stromingen in de oceaan kunnen ook helpen de ijsbergen richting Zuid-Afrika te laten bewegen.
Aangenomen dat de ijsbergen ergens ten westen van Zuid-Afrika worden 'gevangen' kunnen de westenwinddrift en de Benguelastroom bijdragen aan de trekkracht, net als het Coriolis-effect (de invloed van de draaiing van de Aarde op weerpatronen en oceaanstromingen).
De ijsberg kan daarna op 40 kilometer van de kust 'geparkeerd' worden en dan worden gebruikt als waterreservoir.
Die plek ligt ver genoeg van de kust om koud te blijven en kan dan veranderen in een reservoir voor drinkwater voor de inwoners van Kaapstad.